Избрани статии Позитивни Статии

Живот По Пътя На Изцелението - Луиз Хей 


За да станем цялостни и здрави, трябва да балансираме тялото, ума и духа. Необходимо е да се грижим добре за своите тела. Необходимо е да имаме положителна умствена нагласа за себе си и за живота. А освен това е необходимо и да имаме силна духовна връзка. Когато тези три неща са уравновесени, ние се наслаждаваме на живота. Никой лекар, никой лечител не е в състояние да направи това за нас, ако ние самите не изберем да вземем участие в процеса на лечение. ЗНАЯ, че болестите могат да бъдат победени просто чрез преодоляване на старите мисловни модели.

Преди няколко години ми поставиха диагноза рак на влагалището. Тъй като бях изнасилена на 5-годишна възраст и детството ми бе изпълнено с насилие, не беше случайно, че ракът се прояви в областта на влагалището. От няколко години бях учител по самолечение и сега разбрах, че ракът ми се удава възможност да практикувам върху себе си и да докажа онова, на което учех другите.


Като всеки друг, комуто са съобщили, че има рак, изпаднах в паника. Но все пак знаех, че лечението чрез мисълта дава резултати. Осъзнавайки, че ракът възниква поради наличието на модел на дълбоко негодувание, което се таи дълго време, че буквално разяжда тялото, бях наясно, че имам да работя много с остарелите си мисловни модели. Това бе единственият начин ракът да не се завърне никога повече. Знаех, че ако ракът рецидивира, то не е поради лоша операция, а защото пациентът не е променил начина си на мислене и отново, и отново създава същата болест поради фиксиране върху старите си мисловни модели. Знаех също, че ако успея да изчистя мисловния модел, създал състоянието "Рак", няма да имам нужда от лекари.

И аз като всеки болен от рак не разполагах с време. Започнах усилена работа, за да изчистя стария модел на възмущение. До мен беше моят учител. До този момент не признавах, че тая дълбоко в себе си дълбока обида. И аз като всички бях сляпа за собствения си начин на мислене. Предстоеше ми много работа, за да простя на всички, които бяха ме наранили. И не на последно място - да простя на себе си. Другото, което направих, бе да се свържа със специалисти по хранене и да пречистя тялото си.

Съчетавайки мисловното с физическото пречистване, шест месеца по-късно лекарите установиха това, което аз вече знаех: ракът беше си отишъл. Все още пазя резултатите от изследванията, за да ми напомнят колко негативно съзидателна мога да бъда.

Изразът "Метафични причини" описва силата на словото и мислите, силата, която създава преживяванията ни. Това ново съзнание ми даде разбирането за връзката между мислите и физическите проблеми. Проумях как несъзнателно съм създавала болестите в самата себе си и това промени изцяло живота ми. Вече можех да престана да обвинявам живота, съдбата или другите за собствените си проблеми - сега и в миналото. Можех да поема пълната отговорност за собственото си здраве. Без да укорявам нищо и никого; без да се чувствам виновна, започнах да разбирам как в бъдеще да избегна създаването на болестните мисловни модели.

Сега от личен опит зная, че колкото и ужасно, колкото и трудно да изглежда положението, всеки може, ако пожелае, да извърши мисловната работа по освобождаването и опрощаването; че всичко може да бъде излекувано.

Думата "Нелечим" просто означава, че състоянието не може да бъде излекувано чрез външни средства и методи, че трябва да навлезем навътре в себе си, за да постигнем изцелението. Болестта е възникнала от нищото и ще се върне обратно в нищото.

Независимо от колко време съхраняваме негативните модели на мислене, с чиято помощ отглеждаме болест, несполучлива връзка, безпаричие или ненавист към себе си, можем да започнем промяната още днес.

Мислите, които са преминали през ума ни; думите, които постоянно сме повтаряли, са създали живота и изживяванията ни до този момент. Да, това е досегашното ни мислене, което вече е факт.

Това, което избираме да мислим днес, да казваме днес, в този момент, създава утрешния ден и деня след него, следващата седмица, месец, година и т.н. Силният момент е винаги настоящият момент. Оттук започваме да правим промените. Може да започнем да се освобождаваме от старите глупости точно сега. И най-малкото начало е от значение.

Когато сте били мъничко бебе, сте били чиста радост и любов. Знаели сте своята важност, чувствали сте, че сте център на вселената. Били сте смели, искали сте да получите онова, което желаете, и открито сте изразявали чувствата си. Обичали сте се напълно, всяка част от тялото си; знаели сте, че сте съвършен и че това е истината за вас. Всичко останало са безсмислици, на които са ви научили, и от които вие сега можете да се отучите.

Вместо това казваме: "Ами такъв съм. Това е положението." Което казваме, всъщност е израз на вярата, че това е истината за нас. Но това, в което вярваме, е само мнението на някой друг. Ние сме повярвали в това мнение, възприели сме го, въвели сме го в своята система от убеждения.

Ако в детството са ни учили, че светът е страшно място, всичко, което съвпада с това убеждение, ще бъде истина за нас, ще го приемаме за вярно. Рядко поставяме под съмнение убежденията си. Но мислите, които мислим в момента оформят нашето бъдеще. Искате ли тази мисъл да се превърне в истина за вас, да изживеете бъдещето, което тя ви подготвя? Ако тази мисъл носи укор, гняв, оскърбление, обида, отмъщение, тя ще се върне при вас точно като това: укор, гняв, оскърбление, обида, отмъщение.

Ако искаме живот, изпълнен с радост, трябва да мислим радостни мисли. Всичко, което изпращаме навън от себе под формата на мисли или думи, се завръща рано или късно при нас в същата форма. Спрете и се вслушайте какво говорите. Ако се чуете да казвате едно и също нещо 3 пъти, запишете го. Това е модел на мислене. Само седмица по-късно погледнете записаното и ще видите, че думите ви са се сбъднали. Вие изживявате това, което сте казали или помислили преди няколко дни. Променяйки думите и мислите, ще установите промяната в живота си. Пътят за упражняване на контрол над живота преминава през контрол на думите и мислите. Никой друг не мисли чрез вашия ум, освен вие самите.

И доброто, и злото в живота ни са резултат от мисловните модели, които създават нашите преживявания. Целта на работата с мисловните модели е да трансформираме болестта в съвършено здраве.

Всяко нещо в живота си има мисловен модел, който го предхожда и поддържа. Постоянните модели на мислене ни създават това, което преживяваме. Следователно, като променим тези мисловни модели, можем да променим и преживяванията си.

Предлагам ви да направите списък на всички заболявания, които някога са ви спохождали и да потърсите причините за тях в своето мислене. Ще откриете модел, който ще ви разкрие много за самите вас. Изберете няколко от утвържденията и ги правете в продължение на един месец. Това ще помогне за елиминиране на стария модел, който дълго сте носили в себе си.

За да можем завинаги да отстраним болестното състояние, най-напред трябва да положим усилия да премахнем мисловната причина. Но тъй като в повечето случаи не знаем каква е причината, за нас е трудно да проумеем откъде да започнем.

Научих, че всяко нещо в живота възниква поради нужда от него. В противен случай то не би се появило. Симптомът е само външната проява. Трябва да влезем навътре, за да отстраним мисловната причина. Ето защо Волята и Дисциплината не дават резултати. Чрез тях водим битка единствено с външните прояви на проблема. Все едно че режем плевелите, вместо да ги изкореняваме.

Преди да започнете работа с утвържденията, с новите мисловни модели, трябва да поработите върху готовността си да се променяте, да се освободите от потребността от цигарите, главоболието, наднорменото тегло или каквото е във вашия случай. Когато потребността изчезне, външната проява отпада от само себе си. Никое растение не може да съществува, ако коренът е отрязан.

Мисловните модели, причиняващи най-много болести в тялото, са Критичността, Гневът, Възмущението и Чувството за вина.

Критичността се изражда в артрит.

Гневът се превръща в неща, които кипват, изгарят и инфектират тялото.

Дълго задържаното възмущение се разлага и изяжда човека, превръщайки се в тумори и рак.

Чувството за вина търси наказание и води до болка.

Започнете работата с утвържденията докато не е късно. Стигне ли се до скалпела на хирурга, ще трябва да се справяте и с паниката.


Помнете, че:

- Всеки от нас носи пълна отговорност за всяко свое преживяване. · Всяка мисъл, която преминава през ума ни, гради нашето бъдеще. · Силният момент винаги е настоящият момент.

- Всеки изпитва враждебност към себе си и страда от чувство за вина. · С мисълта "Аз не съм достатъчно способен" най-лесно можеш да се озовеш на дъното. Това чисто и просто е една ..мисъл, а мислите могат да се променят.

- Гневът, критиката и чувството за вина са най-вредните модели на мислене. · Ако се освободим от негодуванието си, можем да преодолеем дори и рака. · Когато наистина обичаме себе си, всичко в живота ни върви добре.


- Трябва да се освободим от миналото и да простим на всички. · Трябва да се научим да обичаме себе си. · Да одобряваш и да приемаш самия себе си в настоящия момент - това е ключът към положителните промени.

- Ние сами създаваме всяка така наречена "болест" в тялото си. · Сърцето е центърът на нашата сила. Когато мислите извират от сърцето, когато умът и сърцето се слеят, ние си ..възвръщаме цялата сила.

- Никога не е късно да осъзнаем в какво вярваме. Ние усвояваме своята система от убеждения в много ранна ..възраст и после цял живот създаваме събития, които да й съответстват.

- Изцелението означава да постигнем цялостност; да приемем изцяло себе си - не само онова, което харесваме, а ..всичко. Повечето от проблемите ни произтичат от това, че отричаме части от себе си; че не се обичаме пълно и ..безусловно.

- Изцелението означава да си простим. Болестта се ражда от непрощаването. · Няма значение какво казват другите; важно е как реагираме ние и какво избираме да мислим за себе си. ..Усещането, че от никого не зависиш, е чудесно. Ние притежаваме огромна способност за положителни промени в ..живота си.

- Колкото повече задържаме мисълта си върху това, което не желаем, толкова повече то идва при нас. · Отговорността към себе си започва с приемането на това, което сме; с приемането на това, с което разполагаме; с ..приемането на това, което е най-добро за нас. Когато обичаме, приемаме и одобряваме себе си такива, каквито ..сме, можем да постигнем всичко в живота.

- Любовта отстранява и освобождава всичко различно от нея.


Мисловни карти 

Мисловните карти представляват метод, който спомага за по-ефективното използване на мозъка и могат да се прилагат в различни области от живота. За да се използват по-пълноценно могат да се допълват с различни цветове, обем, форми, символи, като по този начин усвояването и запаметяването на информация става по-бързо и лесно. Използването на мисловни карти може да спомогне и за подобряване на творческото мислене и за подобряване на паметта.

Тук е представен пример на мисловна карта. Целта е да напишете над лъчите думи, които свързвате с централното понятия. Картата може да бъде разширявана и допълвана многократно, но е необходимо да се простира на един бял лист, а  не да се разделя.

При запълването на картата могат да се използват и картини, а не само думи. Добре е изображенията да бъдат колкото се може по- цветни, обемни и открояващи се. По този начин ще се запомнят по-лесно. За да акцентирате върху определени понятия можете да правите съответните линии по плътни, да използвате различен по големина шрифт, различни цветове, фигури и въобще всичко, което смятате, че би ви помогнало.
Можете да правите мисловни карти за всичко, което пожелаете: карти на списък с покупки за пазаруване, конспектиране на книги, учебници, всякаква информацията, която желаете да запомните.
Когато се захванете с изготвянето на някаква мисловна карта можете предварително да добавяте празни линии. Това ще ви помогне да стимулирате мисловната дейност и да попълните по-бързо празните места в случай, че блокирате. Ако това се случи можете да си задавате и различни въпроси, които да ви помогнат и да стимулират работата на мозъка. След изготвянето на картата е необходимо през определен период от време да бъде преговаряна. По този начин информацията ще бъде запомнена по-бързо и ще стане част от трайната ви памет. Преговарянето трябва да става 30 мин. след първия прочит, след което още веднъж на следващия ден. След това са достатъчни по един – два прочита след една седмица, след един месец и след шест месеца.
Използването на художествени мисловни карти способства за развиването на творческото мислене и намалява стреса.

 

 

Как да тренираме и развием интуицията си – част 2

Едва когато се научим да разпознаваме отделните усещания и да им обръщаме достатъчно внимание, можем да преминем към по-сериозните упражнения. Интуицията може да ви предостави достъп до необятни източници на познание, до спонтанни, ценни хрумвания и идеи, до хармония и мъдрост. Много често ние сами “заглушаваме” нейния глас и я пренебрегваме. Изключително важно е винаги да сме нащрек за сигналите, които тя ни подава. Понякога те достигат до нас по много бърз и необичаен начин, което също може да бъде причина да ги пренебрегнем. За да се нагодите към интуитивния процес трябва да се научите да бъдете спокойни, умът ви трябва да се успокой. Когато се научите да се доверявате на интуитивните си усещания, животът ви ще започне да се променя: ще се чувствате по-балансирани, спокойни, уверение в себе си и всичко случващо се, уверени в способностите си, все по-малко неща ще предизвикват у вас тревога, стрес, безпокойство, гняв, ще усещате емоционална хармония и баланс.

 • Следващата стъпка е периодично да си напомняте какви успехи сте постигнали. Това ще се отрази на самооценката ви и готовността ви да продължите процеса на промяна. Записвайте успехите си в дневник и ги допълвайте и препрочитайте периодично.
 • Помислете до каква степен се доверявате на интуицията си по принцип; колко често се доверявате на внезапните си хрумвания; доверявате ли се на сигналите и подсказките по пътя си; имате ли ярки, символични или пророчески сънища; какво се случа когато се доверите на интуицията си или когато я пренебрегнете?

Отговорите на всички тези въпроси ще ви ориентират къде се намирате в момента. Дали имате по-песимистична нагласа или точно обратното и дали вече сте започнали процеса на развитие на вашата интуиция.

Информацията достига до нас посредством сетивата ни, посредством знаци и сигнали, нещата, които другите ни казват, нещата, на които случайно попадаме, посредством вибрация, виждане или вътрешен глас. Първоначално е възможно да сте ориентирани само към получаването на информация по един начин, но с времето и практиката това може да се промени и да започнете да ставате все по-осъзнати и да възприемате достигащото до вас по различни начини.

 • Обърнете внимание на виденията си които имате по време на сън, през деня, по време на медитация.
 • След това се концентрирайте върху проявленията на вътрешния ви глас и това, което той ви подсказва, как точно получавате информацията, по какъв начин улавяте този вътрешен глас и информацията, която ви предоставя.
 • Накрая се замислете как реагирате на различни случки, събития и емоции. Побиват ли ви тръпки, когато правите нещо, което не ви се нрави? Какво усещате когато хората около вас са разстроени или стресирани? Въобще опитайте си да си спомните и си отбележете всички телесни усещания или поне част от тях. В най-добрия случай трябва да ги свържете с конкретни случки.
 • Информацията стига до вас често и чрез сетивата ви за мирис и вкус. Опитайте се да си спомните конкретни случки, когато това се е случвало.

Преминаването през тези стъпки ще ви даде още по-обширен и подробен поглед върху това как работи интуицията по принцип и до каква степен тя е развита при вас.

 • Замислете се какви изрази използвате. Казвате ли: “виждам”, “чувам”, “усещам”, “разбирам”?
 • Опишете по какъв начин ви впечатлява светът, околните, случващото се около вас. Дали е по визуален, слухов или по друг начин?
 • В продължение на една седмица бъдете нащрек за интуитивна информация, която достига до вас. Опитайте се да вземете някое решение на базата на сигнали, които сте получили или на внезапни хрумвания. Прилагайте в ежедневието си това, което научавате от вашата интуиция.

Всичко това са упражнения, на които трябва да отделите достатъчно време. Към някои от тях ще се наложи да се връщате периодично, за да допълвате информацията, а други ще се наложи да повторите няколко пъти докато усетите промяната. Отделете толкова, време за всяко от тях, колкото чувствате, че имате нужда.

 

Как да тренираме и развием интуицията си – част 1

Чрез редовни тренировки всеки може да развие своята интуиция и да постигне следните резултати:

 • По-голяма ефективност
 • Позитивна нагласа
 • Увеличена креативност
 • Насочване на вниманието към детайлите
 • По-бързо и успешно вземане на решения
 • Вяра в себе си и собствените си възможности

 

Както тялото и мозъкът се нуждаят от редовни тренировки, така и за подобряването на интуицията са необходими редовни упражнения. Започнете с изготвянето на план за тренировки. Разпределете времето за упражнения равномерно, например всеки ден по един час или през ден. Практикуването на медитация, визуализация и писане ще спомогнат за увеличаването на вашите способности. Ще бъдете способни да обръщате внимание на важни детайли, които преди сте пренебрегвали, ще можете да гледате на нещата в мащаб, което пък от своя страна ще ви помогне да вземате по-бързо и лесно решения. Самоувереността и вярата ви ще нараснат, нагласата ви ще се промени към по-позитивна и ще бъдете по-решителни. Всеки сам за себе си може да реши каква част от времето си може да посвети на съответните упражнения. Като начало по един част на ден е напълно достатъчно. Разбира се, когато бъдат изпълнени всички упражнения, тренировките не бива да спират, необходимо се да се изпълняват профилактично, за да се поддържа постигнатия резултат. Не бива да се отчайвате, ако в началото не усещате никаква промяна. Много хора успяват да забележат промяната едва след 2-3 месеца упражнения, а при други резултатите идват по-бързо. Всичко е много индивидуално, затова е нужна много упоритост, вяра и постоянство.

Когато изпълнявате отделните упражнения е добре да ги прочитате предварително по няколко пъти, за да научите отделните стъпки, след което спокойно да преминете към практиката.

Воденето на дневник по време на тренировките е от голямо значение. Това ще ви помогне още по-бързо да развиете вашите интуитивни способности. Дневникът отразява вашето развитие, вашите прозрения, нагласа и промяна. Винаги документирайте напредъка си.

Някои упражнения изискват по-голяма концентрация и повече време. Правете по толкова, колкото чувствате, че ви е необходимо за момента. Ако пропуснете някои от тях, можете да се върнете и да ги изпълните по-късно. Никога не избързвайте и не правете по много наведнъж, само и само да приключите с тях по-бързо.

Упражнението за разграничаване на интуитивните усещания е изключително важно при започването на процеса на промяна. То е мястото, от което трябва да започнете процеса.

Упражнение – как да разпознаваме и разграничаваме интуитивните усещания?

 • Отпуснете се и се концентрирайте върху занимания или някоя случка, която ви е приятна. Усетете всички сетивни подробности, представете си всеки детайл. Включете в действие всичките си сетива.
 • След това си представете някое занимание, което не ви е приятно и ви кара да изпитвате напрежение и стрес. Включете отново всичките си сетива и си представете всяка подробност.
 • Накрая обединете двете картини. Представете си неприятното занимание или случка, но приложете към него приятните емоции и усещания и вижте как ще реагират тялото и умът ви, обърнете внимание на промяната.
 • Когато приключите с визуализацията преминете към документиране на съответното упражнение. Опишете всяка от стъпките, през какво сте преминали, какво сте почувствали, усетихте ли промяна и в каква насока беше тя.

Това ще ви помогне да започнете да отделяте различните усещания и емоции и впоследствие да ги прилагате към следващите упражнения. Развитието и тренирането на интуицията се корени именно в способността да разграничавате различните си усещания и настроения и да ги прилагате във всяка една ситуация и сфера от живота ви.